בשנה זו תשפ"א (2021) ערב פסח חל
בשבת ולכן ההכנות לקראת חג הפסח שונות משנים רגילות. להלן סדר ההכנות:
א.
תאריכים:
v
יום ה' י"ב ניסן 25.3: תענית בכורות, בדיקת חמץ.
v
יום ו' י"ג ניסן 26.3: שריפת חמץ.
v
שבת י"ד ניסן 27.3: ערב פסח. כניסת שבת – 18:35. סוף זמן אכילת חמץ
– 9:48. סוף זמן ביעור חמץ – 10:59. צאת
שבת וכניסת החג – 19:33
v
יום א' ט"ו ניסן 28.3: חג ראשון של פסח. צאת החג –
19:34
פירוט ההלכות:
ב.
יום ה' י"ב ניסן 25.3
תענית בכורות:
v
מקדימים את תענית בכורות ליום זה. הנוהגים
להשתתף בסעודת מצווה של סיום מסכת עושים זאת ביום זה.
בדיקת חמץ:
v
מי שהתענה במשך היום, יכול לאכול קצת לפני
בדיקת החמץ.
v
בודקים את החמץ בלילה שבין יום חמישי
לשישי לאחר צאת הכוכבים.
v
לאחר הבדיקה אומרים את נוסח ביטול חמץ
כבכל שנה.
v
יש להניח את החמץ שנשאר לימים שישי ושבת
במקום מסוים שלא יתפזר בבית.
ג.
יום ו' י"ג ניסן 26.3
שריפת חמץ:
v
שורפים את החמץ כבכל שנה ומשאירים בבית רק
חמץ מצומצם לשתי סעודות ראשונות של שבת. מומלץ להשאיר פיתות, שאינן
מתפוררות.
v
לאחר שריפת חמץ לא אומרים את הנוסח של
ביטול חמץ, אלא יש לאמרו בשבת.
v
נכון לשרוף בשעות הבוקר המוקדמות כבכל שנה.
ומי שלא הספיק – יוכל לשרוף עד סמוך לכניסת שבת.
הכנות לשבת:
v
יש לאחסן את כלי החמץ ביום שישי לפני
כניסת השבת.
v
מומלץ לבשל את תבשילי השבת בכלי פסח.
v
יש להשאיר כמות מצומצמת של חמץ לברכת
המוציא של שתי סעודות.
v
מומלץ להשתמש בכלים ובניילון חד פעמי לסעודות
השבת.
v
אין לבשל לשבת זו תבשילים המכילים חמץ.
הכנות לקראת ליל הסדר:
הכנות אלו לא ניתן לעשותם בשבת ויש
להקדימם ליום שישי.
v
מאכלים: בדיקה וניקוי ירקות עלים, צליית הזרוע, בישול
הביצה, הכנת החרוסת, הכנת מי מלח.
v
נרות החג: יש להכין מערכת נרות נוספת לחג, נר נשמה
שדולק לפחות 26 שעות. מי שמתכוון לבשל בחג – נר ל48 שעות.
ד.
שבת י"ד ניסן 27.3
סדר השבת צריך להיות מתוכנן על מנת
לקיים את מצוות השבת והפסח כהלכתם.
v
הצעה לסדר סעודת שבת: עריכת השולחן עם מפה חד"פ
ובלי כלים, קידוש, בציעת הפת על פיתות שלא עושות פרורים, פינוי הנילון, ניעור
הבגדים וטאטוא, עריכת הסעודה עם כלים חד"פ.
מומלץ לקיים את הסעודה בחצר או במרפסת.
v
יום שבת:
א.
תפילת שחרית בשעה מוקדמת.
ב.
סעודת שבת: על פי ההצעה בסעיף הקודם. את הסעודה יש
לסיים עד סוף זמן אכילת חמץ [9:48]. עד שעה זו יש לצחצח את השיניים (מבלי להוריד
דם).
ג.
ביעור חמץ: איסוף החמץ שנותר בבית וזריקתו לאשפה
הציבורית, לאסלה או לשפוך עליו אקונומיקה לפסול אותו. יש לעשות כן עד סוף זמן
ביעור חמץ. לאחר הביעור יש לומר את נוסח ביטול חמץ המופיע במחזור.
ד.
מנחה: מתפללים מנחה גדולה ואחריה נהגו לקרוא את
סדר הקרבת קרבן פסח שזה זמנו.
ה.
סעודה שלישית: יש להקדים את אכילת הסעודה כדי ליגיע עם
תיאבון לליל הסדר. מספר דרכים הוצעו לקיים את הסעודה כאשר היא בזמנה לאחר חצות
היום. להלן על פי סדר עדיפות:
1.
אכילת 'קניידלך' – העשויות בבישול מקמח
מצה טחונה. ברכתם מזונות ועל המחייה.
2.
סעודה על בשר או דגים ותבשילים.
3.
סעודה על פירות, רצוי משבעת המינים.
4.
פיצול סעודה שנייה לשניים לפני סוף זמן
אכילת חמץ – אכילת כביצה לחם, ברכת המזון, הפסקה, נטילה חוזרת על פת והמשך סעודה.
ה.
מוצאי שבת – ליל הסדר
הכנות לליל הסדר:
v
שינה לקראת ליל הסדר בשבת: מותר לישון בשבת
לקראת ליל הסדר אך אין לומר בפה שישן לשם כך.
v
הכנות לליל הסדר: עריכת שולחן, חימום האוכל והדלקת נרות –
אין לעשות לפני זמן צאת שבת.
v
הדלקת נרות החג: מדליקים על ידי העברה מאש שהודלקה מערב
שבת, אסור להדליק אש חדשה בחג.
v
תפילת החג: מוסיפים בתפילת העמידה תפילת
"הביננו" של הבדלה. נשים שלא התפללו או מי ששכח יאמר: "ברוך המבדיל
בין קודש לקודש".
ליל הסדר:
v
קידוש והבדלה: ברכת הבדלה נכללת בתוך קידוש החג. סדר
הברכות: ברכת היין, קידוש היום, ברכת הנר, ברכת הבדלה, ברכת שהחיינו. הנוסח
המלא מופיע בהגדה של פסח.
v
ברכת הנר: מביטים ונהנים מנרות החג.
לשאלות והכוונות לקראת חג הפסח
ניתן להתקשר
אליעד בן-דוד
050-5883671
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה